Cilt: 3 Sayı: 3, 1.09.2023

Yıl: 2023

İletişim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, bilimin rehberliğinde dünyaya açılmayı, içinde bulunduğu topluma ulaşmayı, onların değişen ve gelişen taleplerine yön verebilmek için uluslararası yayıncılık ilkelerine uygun olarak özünde bilimsel makaleler yayınlamayı amaçlamaktadır. İletişim Bilimleri Araştırmaları Dergisi sosyal bilimler alanında makale kabul etmektedir. İletişim Bilimleri Araştırmaları Dergisi hakemli bir süreli yayın olup 2021 yılından itibaren yayın hayatına devam etmektedir.

İletişim Bilimleri Araştırmaları Dergisi (IBAD), gazetecilik ve medya çalışmaları, görsel iletişim tasarımı, halkla ilişkiler, sinema, siyaset bilimi, iletişim çalışmaları, sosyal psikoloji, sosyoloji, dilbilim, iletişim sosyolojisi, iletişim sistemleri alanlarında sosyal bilimler ve bilimsel araştırmaları temel alır. Uluslararası iletişim ve yeni iletişim teknolojileri, uygulamalı iletişim ve ilgili sosyal bilimler alanlarındaki bilimsel çalışmalar kapsamında iletişim psikolojisi, iletişim tarihi, kişilerarası iletişim, kitle iletişimi, kültürlerarası iletişim, siyasal iletişim çalışmaları kabul edilmekte ve yayınlanmaktadır. .​

İletişim Bilimleri Araştırmaları Dergisi (İBAD), yılda dört kez elektronik ortamda yayınlanan hakemli ve bilimsel bir dergidir. Özgün teorik ve/veya deneysel çalışma, çeşitli bilimsel araştırma yöntemlerinin uygulandığı makaleler kabul edilmektedir. İletişim Bilimleri Araştırmaları Dergisi yayın kurulu, ulusal ve uluslararası uzmanların değerlendirmesinden sonra makaleleri kabul edip etmemeye yetkilidir.

İletişim Bilimi ve Araştırmaları Dergisi (İBAD) için yazım kuralları, American Psychological Association (APA) 7. baskısı olarak 05.05.2022 tarihi itibariyle güncellenmiştir. Makale şablonuyla aynı olmayan ve APA 7. baskıya uymayan makaleler işleme alınmayacaktır. Makalenizi makale şablonuna göre düzenleyebilirsiniz. 

MAKALE ŞABLONU İÇİN TIKLAYINIZ.

MAKALE YAZIM KURALLARI İÇİN TIKLAYINIZ.

İLETİŞİM BİLİMİ ARAŞTIRMALARI DERGİSİ ETİK İLKELERİ VE YAYIN POLİTİKASI

Journal of Communication Science Researches / İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, Medya Okuryazarlığı Derneği tarafından 2021 yılından beri yayınlanmaktadır. Sosyal bilimler ve iletişim disiplininin kesiştiği tüm alanlarda teorik ve pratik çalışmaları yayınlayan profesyonel çift-kör hakemli akademik elektronik dergidir. Kış (Ocak), İlkbahar (Mayıs) ve Güz (Eylül) aylarında olmak üzere yılda üç kez yayımlanır.

Journal of Communication Science Researches / İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi'ne yapılan başvurular ücretsiz olup, dergi içeriğine Dergipark sistemi üzerinden anında açık erişim sağlamaktadır. Dergiye gönderilen makalelerin dili Türkçe veya İngilizce olmalıdır.

Kabul edilen yazıların tüm telif hakları İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi'ne aittir. Yazarlar telif formlarını devretmiş sayılırlar. Yazarlara telif hakları için ödeme yapılmaz. 

Journal of Communication Science Researches / İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi, uluslararası yayın etiği standartlarına bağlı kalmayı taahhüt eder ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals tarafından yayınlanan Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkelerini dikkate alır. (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing adresinde ilkelere ulaşabilirsiniz.

İntihal, duplikasyon, dolandırıcılık yazarlığı/reddedilen yazarlık, araştırma/veri uydurma, telif haklarının ihlali, hüküm süren çıkar çatışması gibi sorunlar etik olmayan davranışlardır. Yayından sonra tespit edilen olası bir suiistimalde makale sistemden kaldırılacaktır.

Gönderilen yazılar başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere kabul edilmemiş olmalıdır; başka bir yerde inceleme sürecinde olmamalıdır. Yazılar https://dergipark.org.tr/tr/pub/ibadergi adresindeki Makale Takip Sistemi üzerinden e-posta adresi ve şifre dahil olmak üzere kişisel hesaptan gönderildikten sonra aynı sayfadan hakem süreci takip edilebilir.

Gönderilen yazılarda yazarın kimliğini açıklayıcı herhangi bir bilgi bulunmamalıdır. Ayrıca makaleler gönderilirken Dergipark başvuru sistemi üzerinden Telif Hakkı Devir Sözleşmesi Formu'nun tüm yazarlar tarafından imzalanması ve bir dijital nüshasının sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Dergi editörü tarafından yapılan ilk değerlendirmeden sonra yazılar kör hakemlik sistemi ile en az iki hakeme gönderilir. Hakemler değerlendirme raporlarında revizyon talebinde bulunursa, yazar sadece belirtilen revizyonlar çerçevesinde değişiklik yapmalıdır. Bir hakem makaleyi reddederse makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Yayınlanmayan yazılar yazarına iade edilmez. Hakemler tarafından istenen gerekli düzeltmeleri yapmak için yazar, tüm hakem raporlarının sisteme yüklenmesini beklemelidir.

Dergi, özgün makalelerin yanı sıra forum, kitap, film, televizyon programı, ulusal/uluslararası etkinlik eleştirisi gibi iletişim ürünlerine ilişkin kısa tanıtım ve eleştiri yazılarını da kabul etmektedir.

Gönderilen yazılar bir tezden üretilebilir veya bir kongre, sempozyum vb. Bu durum makalenin altında dipnot olarak belirtilmelidir.

Dergiye gönderilen makaleler Dergi kurallarına göre düzenlenmiş olmalıdır. Yönergelere uygun olarak düzenlenmeyen yazılar, editoryal değerlendirme ve hakem sürecinden önce reddedilir. Bu durumda yazar gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra makaleyi yeniden göndermelidir.

Makaleler herhangi bir yazar bilgisi içermemelidir. Yazarların makalelerini biçimlendirmek için Makale Şablonunu kullanmaları gerekir. Şablonsuz başvurular kabul edilmemektedir.

Dergide yayınlanan makalelerin bilimsel, bağlamsal, dilbilimsel ve yasal standart ve kurallara uygun olmasını sağlamak yazarların sorumluluğundadır.

Makalenin yayımlanması ile ilgili son karar yayın kuruluna aittir.

Açık Erişim Bildirimi

Journal of Communication Science Researches / İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi açık erişimli bir dergi olup, dergideki makaleler Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası lisans (CC BY-NC 4.0) (https://creativecommons) koşulları altındadır. .org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr)

Journal of Communication Science Researches / İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi'nin tüm içeriği kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ticari amaçlar dışında, Dergi'de yer alan tüm çalışmaların tam metnine kullanıcıların erişimi sağlanmaktadır. Ancak derginin veya eserlerin tamamı veya bir kısmı kaynak gösterilmeden veya yazılı izin alınmadan çoğaltılamaz ve alıntı yapılamaz.

Araştırma Etiği

Journal of Communication Science Researches / İletişim Bilimi Araştırmaları Dergisi uluslararası araştırma etiği standartlarına bağlıdır ve yazıların etik kurallara uygunluğundan yazarları sorumludur.

• İnsan deneklerle yapılan çalışmalarda (anket, görüşme, deney vb.) kurumlardan Etik Kurul Onayı alınmalıdır. Etik Kurul Onayı alınmayan çalışmalar dergiye kabul edilmemektedir. Bu çalışmalarda Etik Kurul Belgesi çalışma ile birlikte sisteme yüklenmelidir.

• İnsan deneklerle yapılan çalışmalarda, makalenin yöntem bölümünde katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alındığı belirtilmelidir.

• İnsan deneklerle yapılan çalışmalarda, katılımcılar araştırmanın amacı, yöntemleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir. Çalışmalara katılım zorunlu tutulmamalı, gönüllülük esas alınmalıdır.

• Çalışmalar herhangi bir kurum veya kuruluşta yapılacaksa bu kurum veya kuruluştan onay alınmalı ve gerektiğinde belgelendirilmelidir.

• Çocuklar ve vesayet altındaki veya akıl hastalığı olduğu kanıtlanmış kişiler söz konusu olduğunda, yasal bir vasinin onayı alınmalı ve gerektiğinde belgelenmelidir. 

Yazarın Sorumluluğu

• Makalenin bilimsel ve etik standart ve kurallara uygun olması yazarların sorumluluğundadır. Yazarlar, makalenin daha önce herhangi bir yerde veya herhangi bir dilde yayınlanmadığını ve şu anda herhangi bir dilde değerlendirilmediğini veya değerlendirilmediğini tasdik etmelidir. Yazarlar, gönderilen çalışmanın orijinal olduğundan emin olmalıdır.

• Atıf ve kaynak gösterme kurallarına dikkat edilmeli ve bu konuda doğabilecek her türlü yasal sorumluluğun yazara ait olduğunu bilmelidir. Çalışmada kullanılacak tablo, şekil, resim gibi metne dayalı materyaller için gerekli izinler alınmalı ve metin içinde kaynak gösterilmelidir.

• Bir makalenin yazar listesindeki isim sırası ortak karar olmalı ve tüm yazarlar tarafından Telif Hakkı Devir Sözleşmesi Formunda belirtilmelidir. Bu konudaki herhangi bir ihtilaf yazarların sorumluluğundadır.

• Araştırmayı etkileyebilecek herhangi bir maddi destek ve/veya çıkar çatışması varsa, bu durum çalışmada belirtilmelidir.

• Bir yazar makalesinde bir hata fark ettiğinde, yazarın makalesini geri çekme hakkı vardır. Bu durumda yazar, geri çekme talepleri için dergiye yazılı bir başvuru ile başvurmalıdır.

Editörün Sorumluluğu

• Dergiye gönderilen tüm çalışmalar objektif olarak değerlendirilir.

• Değerlendirme için gönderilen çalışmalar çift-kör hakem değerlendirmesinden geçmektedir. Bu süreçte, değerlendirme sürecinde yazar(lar)ın kimliğini ifşa edecek herhangi bir bilginin açıklanmaması Dergi ekibinin sorumluluğundadır.

• Değerlendirme sürecinin devamlılığından editörler ve editör yardımcıları sorumludur. Makalenin tesliminden başlayarak tüm süreci titizlikle yönetmekle yükümlüdürler.

• Editörler, yazarlar, editörler ve hakemler arasında herhangi bir çıkar çatışmasına izin vermez ve hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir. Diğer hususlarda, yazıların Dergide yayınlanmasına ilişkin nihai karar yayın kurulunun sorumluluğundadır.

Hakemlerin Sorumluluğu

• Hakemler gönderilen çalışmaları objektif bir şekilde değerlendirmelidir.

• Hakemler, değerlendirme sürecindeki çalışmaları araştırma alanlarına göre kabul veya reddetmeli ve bu kararları derginin devamlılığı için mümkün olan en kısa sürede editörlere bildirmelidir.

• Hakemler, değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmalarla ilgili bilgilerin gizliliğini sağlamalı ve çalışmada telif hakkı ihlali ve intihal olduğunu biliyorlarsa gerekçeleriyle birlikte yayın kuruluna bilgi vermeli ve bu durum hakkında tutanak tutmalıdır.

• Hakemler bir çalışmayı değerlendirmeyi kabul ettiklerinde, kendilerine tanınan süre içinde çalışmayı değerlendireceklerini beyan ederler. Diğer durumlarda editörleri bilgilendirmeleri beklenir.

• Hakemlerden kararlarını gerekçeli olarak bildirmeleri beklenir. Bu hem akademik çalışmaların gelişmesi açısından hem de nihai kararın nedenleri hakkında yazarların çalışmalarını bilgilendirmesi açısından önemlidir.

• Hakemler, değerlendirme formundaki “yazara not” başlıklı bölüme çalışmayla ilgili kararlarını ayrıntılı olarak yazmalıdır.

YAZARLAR İÇİN BİLGİLER

• Dergiye gönderilen yazılar Dergiye uygun olmalıdır. Yayın politikasına ve Derginin amacına uygun çalışmaların değerlendirilmeden reddedilmesi yayın kurulunun kararıdır.

• Bir sayıda her yazarın yalnızca bir çalışması yayınlanabilir.

• Çalışmanın özgünlüğünden yazarın kendisi sorumludur. İntihal veya benzeri sorunlarla karşılaşılan çalışmalarda, çalışma ile ilgili nihai karar yayın kurulunun sorumluluğundadır.

• Bilimsel toplantılarda sunulan özet bildiriler veya tezlerden oluşturulan makaleler, belirtilmek kaydıyla değerlendirme sürecine kabul edilir. Yüksek lisans veya doktora derecelerinden elde edilen çalışmalar kabul edilse bile bu çalışmalar için değerlendirme sistemi de işletilmektedir.

• Makale değerlendirmeye gönderildikten sonra, tüm yazarların yazılı onayı olmadan yazar adları çıkarılamaz, yeni yazar eklenemez ve yazarların ad sırası değiştirilemez.

Bağımsız Değerlendirme Süreci

Gönderilen yazılar intihal taramasından geçirilir. %20 ve üzeri benzerlik bulunan çalışmalarda yayın kurulu içerik benzerliğine göre revize etme veya reddetme hakkına sahiptir. Makale benzerlik oranı %20'yi geçmemelidir. İntihal içeren çalışmalar iade edilir. Bu konudaki sorumluluk yazarındır.

İntihal kontrolünden sonra uygun görülenler editörler tarafından içerik, metodoloji, konu gibi kriterler açısından değerlendirilir. Bu süreçte gerekli gördüğü takdirde revize etmek veya reddetmek editörün hakkıdır. Değerlendirme için uygun çalışmalar için kör hakemlik süreci başlatılır.

Seçilen yazılar yurt dışından veya Türkiye'den iki hakeme gönderilir. Hakemlerin farklı karar verdiği durumlarda yazılar üçüncü bir hakeme gönderilir ve nihai karar buna göre değerlendirilir. Hakem değerlendirmelerinden sonra bir çalışmanın doğrudan kabul edilmesi, reddedilmesi veya revizyon istenmesi mümkündür.

Revizyon talep edilen çalışmalar, hakemlerin talepleri doğrultusunda hakem tarafından yeniden değerlendirilebilir veya hakem tarafından tekrar değerlendirme talebinde bulunulmadığında editör tarafından kontrol edilir. Düzeltmelerin onaylanması ile birlikte makalenin yayımlanmasına ilişkin nihai karar verilir.

Makale İşleme Ücreti

Dergide makale işleme ve yayınlama ücretsizdir. Gönderilen veya kabul edilen makaleler için herhangi bir işlem ücreti, gönderim veya telif hakkı ücreti yoktur.

Dergi için her hangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca kabul edilen bütün makaleler ücretsiz yayımlanmaktadır.

All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)